Recepty s bílým vínem

Také milujete tu lehce kyselkavou chuť, kterou jídlu dodává bílé víno? Rádi při vaření zkoušíte nové chutě a kombinace? Potom je tento článek přesně pro vás. Zaměříme se totiž na recepty, kde bude důležitou roli hrát bílé víno. Kvalitní bílé víno. Stejně jako si vybíráte ty nejlepší krevety a oblíbenou rýži, dejte si záležet i na výběru bílého vína do vaší kuchyně. Myslete na to, že aby vám výsledné jídlo chutnalo, musíte jej logicky uvařit z ingrediencí, které vám chutnají. A k nim právě patří i bílé víno. Jaké recepty jsme si pro vás připravili? Nebojte, nezůstaneme jen u klasického risotta. Možná vás v některých receptech překvapíme, s čím vším se dá bílé víno v jídle kombinovat. Tak si nalejte sklenku bílého a nechejte se inspirovat.

Jaké bílé víno se hodí k vaření?

O tom, že nejlepší je kvalitní bílé víno, se už nebudeme zmiňovat, to je jasná věc. Napadla vás ale otázka, jaká odrůda bílého vína je pro vaření ideální? Tak třeba Chardonnay přidejte do rybích receptů, kořenitější Rulandské šedé zvolte k pikantnějším pokrmům z drůbeže a uzených ryb, Ryzlinky (rýňáky i vlašáky) můžete přidat například do paštik nebo do omáček z hub, Sauvignon se hodí do pikantních jídel i k dezertům.

Francouzská cibulačka s bílým vínem

Ingredience: 

  • 5 větších cibulí
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1,5 litru vývaru
  • 2 rohlíky nebo plátky toastového chleba
  • 80 g sýra
  • 120 ml suchého bílého vína
  • sůl, pepř

Postup: Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka, ta rozkrojte na polovinu a za stálého míchání restujte na másle cca 20 minut. Přilijte suché bílé víno a pověřte cca 4 minuty. Z bílého vína se vypaří alkohol, přitom si zachová svoji chuť. Cibuli s bílým vínem lehce zaprašte moukou, chvíli restujte, poté zalijte horkým vývarem. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a vařte 15 minut. Dochuťte solí a pepřem. Pečivo nakrájejte (rohlíky nebo bagetu na kolečka, toastový chléb na čtvrtiny) a opékejte z obou stran na pánvi na másle. Polévku rozdělte do misek, dejte na ni plátky opečeného pečiva, zasypte sýrem a krátce v troubě (ideálně s funkcí gril) nechejte zapéct. Sýr musí být krásně rozteklý. Dobrou chuť.

Rizoto s bílým vínem a houbami

Ingredience:

  • 300 g rýže
  • 300 g hub
  • 4 lžíce másla
  • 2 dl bílého vína
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 750 ml vývaru
  • parmezán
  • sůl, pepř
  • houbové koření

Postup: V hluboké pánvi rozehřejte 3 lžíce másla, na kterém orestujte cibuli a česnek. Poté přidejte propranou rýži, pořádně promíchejte a chvíli restujte. K rýži přihoďte houby, také nechejte chvíli restovat. Poté přilijte bílé víno, to vařte zhruba 4 minuty (po této době se z bílého vína vypaří alkohol, ale chuť mu zůstane). Nyní přilijte polovinu horkého vývaru, přiveďte k varu, osolte, opepřete a podle chuti můžete přidat i kvalitní houbové koření. Vařte pod pokličkou na mírný stupeň. Až se vývar vyvaří, přidejte druhou polovinu a opět vařte pod pokličkou. Až bude rizoto na skus neboli al dente, stáhněte z plotýnky, přidejte poslední lžíci másla, polovinu parmazánu a promíchejte. Na talíři rizoto ještě lehce posypte parmazánem.

Hovězí Osso Buco s bílým vínem

Ingredience:

  • 1 kg telecí kližky s kostí
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • půl litru vývaru (ideálně hovězí)
  • 100 ml oleje
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • malá cibule
  • hladká mouka
  • rozmarýn
  • 2 hřebíčky
  • bobkový list
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř
  • citronová kůra

Postup: Maso omyjte, osušte, osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Ve velkém hrnci maso zprudka opečte na oleji, z každé strany cca 3 minuty. Poté dejte maso bokem. Celer a mrkev nakrájejte na kostičky, cibuli nahrubo, vše vhoďte do použitého hrnce. Osolte a duste zhruba 8 minut, až zelenina změkne. Přidejte protlak, promíchejte a vraťte do směsi maso. Podlijte bílým vínem a duste. Po asi 5 minutách vhoďte směs koření (Tymián, bobkový list, hřebíček a rozmarýn svažte pevně dohromady kuchyňským provázkem, popř. vše vložte do sítka na koření.) a nalijte polovinu vývaru. Přiveďte k varu, snižte teplotu a pomalu duste pod pokličkou asi 1,5 hodiny. Občas zkontrolujte a podle potřeby dolévejte zbytek vývaru. Až bude maso měkké, vytáhněte z omáčky směs koření i maso. To rozkrájejte a můžete servírovat. Citronovou kůrou lehce posypte maso s omáčkou na talíři. Dáte si k tomu rizoto nebo třeba bramborovou kaši? A nezapomeňte na sklenku bílého vína.

Bílý dezert s vínem a čokoládou

Ingredience: 

  • 400 g bílé čokolády
  • 200 g másla
  • 100 ml smetany
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g medu
  • 1 dcl bílého vína

Postup: V menším hrnci svařte smetanu s cukrem, přidejte med a polovinu rozlámané bílé čokolády. Za stálého míchání nechejte rozpustit. Odstavte z plotny, přilijte bílé víno a zamíchejte (U dezertů, na rozdíl od klasických jídel, se bílé víno často nevaří.). Poté vmíchejte máslo a celé promíchejte dohladka. Dejte přes noc do ledničky. Další den vychlazenou hmotu vyšlehejte, pomocí lžíce dělejte do plastové misky (nebo do čehokoliv, co se vám vejde do mrazáku) vystlané pečicím papírem hromádky a vložte do mrazáku. Mezitím si rozehřejte zbytek bílé čokolády a ztuhlé hromádky v ní obalujte. Můžete posypat hoblinkami čokolády. Opět dejte do lednice ztuhnout. To bude dobrota.



Zpět na seznam novinek

VICOM spol. s r.o., IČ: 49616285

Centrála

Přístav Holešovice východ, Jankovcova 6
Praha 7, Sanderova 1366/26
Tel.: 224 816 232, GSM: +420 603 141 702, GSM: +420 731 448 308
E-mail: info@vicom-vino.cz

Vicom víno na Facebooku Vicom víno na Instagramu Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Chci
Degustaci
Košík
0 Kč
0 ks

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Potvrďte prosím svůj věk.

Bylo mi 18 a mohu vstoupit.

Ano