NOVINKA Z PRIORATU
Letošní výlet do Španělska konečně přinesl své ovoce. Přesně krásně před zimou nám dorazila zásilka z vinařství Vinicola del Priorat vinařky Sandry Estevéz.
Priorat je jedna z jediných dvou DOCa apelací v celém Španělsku, spolu s La Rioja. Apelaci s hornatým povrchem a kontinentálním podnebím s malým množstvím srážek najdeme v provincii Tarragona v Katalánsku. Na místní unikátní půdě zvané Llicorella, prakticky neúrodné směsi břidlice a křemene, přežije jen ta nejodolněší réva. Která má potom ovšem jen velmi nízký, ale nesmírně koncentrovaný výnos. Dominují tu Garnacha a Carignan ve starých výsadbách na prudkých svazích, které vylučují mechanizaci.
Samotné Vinicola del Priorat je uskupení velkého množství drobných pěstitelů po celém Prioratu, kteří své vypěstované hrozny nechávají zpracovat v jediném sklepě. Takové družstevní uspořádání je ve Španělsku, nebo třeba i ve Francii, poměrně běžné.
Vína jsou obvykle zvlášť vinifikována na nerezu za kontrolovaných teplot s ušlechtilými kvasinkami, včetně malolaktické fermentace. Kromě Ónixu Clássic poté vína zrají na dřevěných sudech různého stáří, velikosti i původu. Výsledná vína jsou perfektní reprezentací všech důvodů, proč je Priorat nositelem nejvyššího chráněného označení ve Španělsku.
Ónix Classic Red 2017
50% Grenache, 50% Carignan. Ručně sbírané hrozny jsou epčlivě vybírány z více než tří set vinohradů v celé oblasti. Kontrolovaná moderní vinifikace probíhá na nerezu.
Na nose zralé ovoce, hlavně třešně. Na patře káva, fondán, bobule. Vyvážené taniny a acidita. Pěkné, mladé víno ke každodennímu pití.
Ónix Fusio Red 2016
35% Carignan, 35% Garnacha, 30% Syrah. Ručně sbírané hrozny vybírány z nejlepších poloh Prioratu. Víno je "volné," tedy každý ročník je mírně odlišný blend a i projev, dle charakteristik daného ročníku. Kontrolovaná fermentace probíhá v menších nerezových tancích. Syrah a Carignan poté čtyři měsíce zrají na dřevě, konkrétně na novém francouzském bariku.
Na nose sušené fíky, ostružiny, toast. Na patře plné, hladké, minerální a kakové. Dotek dřeva je velmi decentní.
Ónix Evolucio Red 2016
40% Carignan, 40% Garnacha, 20% Cabernet Sauvignon. Ručně sbírané hrozny z vinohradů na břidlicovém podloží. Vinifikace porbíhá v menších nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Poté víno zraje 12 měsíců na nových francouzských barikovách sudech.
Na nose extrémně silné cassisové tóny černého rybízu. To samé dominuje i na patře, spolu se sladkými taniny. Překvapí extrémně perzistentní závěr.