Netradiční vinné odrůdy: Pinotage
Vítejte u našeho nového miniseriálu o nevšedních vinných odrůdách. Klasické oblíbené odrůdy, jako je Sauvignon, Rýňák nebo Frankovka, zná každý. Co takhle objevit krásy odrůd, jako je Pošip, Pecorino, Voinger nebo Tannat? Přidejte se k nám a dozvíte se (nejen) o těchto odrůdách spoustu zajímavostí, se kterými lehce ohromíte své přátele nebo třeba vaše kolegy a nadřízené. To by se mohlo hodit, co myslíte?
Dnes se vydáme do horké Jihoafrické republiky na ochutnávku místní odrůdy Pinotage.
Vinařství Aaldering, Stellenbosch
Pinotage je kříženec odrůd Pinot Noir a Cinsault, který je v JAR též známý jako Hermitage. V roce 1922 ji vyšlechtil profesor A. I. Perold, který byl prvním profesorem vinařství na univerzitě ve Stellenbosch. Tuto odrůdu vyšlechtil jako experiment na své zahradě, jeho cílem bylo vytvořit víno lahodné jako Pinot Noir a stejně silné jako Cinsault (o Cinsaultu možná někdy příště. :)) Samotný výsledek byl nečekaný. Pinotage hrozny byly extrémně tmavé barvy a víno, které bylo z hroznů vyrobeno, bylo odvážné, s vysokým obsahem taninu a anthokyaninu (barvivo).
Navzdory rozdílům v chuti se Pinotage nakonec stal druhou nejvíce sázenou révou v Jižní Africe. Kvantita však často neznamená kvalitu a bylo tomu tak i u výroby vína Pinotage. Často se z něj vyráběla nekvalitní “inkoustová” vína. Naštěstí, v posledních deseti letech, začala Pinotage předvádět svůj skutečný potenciál.
Jak chutná?
Pinotage má tendenci nabývat velmi rustikálních až zemitých tónů, které jsou následované tmavým ovocem, lékořicí, čajem rooibos, banánem, sušenými listy, sladkým dýmkovým tabákem, čokoládou nebo dokonce kouřovými slaninami. Čím je Pinotage starší, tím je víc elegantní – bez toho, aniž by ztratila svou mohutnost a plnost. Vyhnout byste se měli těm vínům, která voní jako odlakovač nebo čerstvý nátěr. V tomto případě jste narazili na nekvalitní kousek.
Co k němu?
Pinotage je víno, které snadno spárujete téměř s jakýmkoliv jídlem. Jihoafrická republika je přímořská země, takže na jídelníčku najdete především rybí a mořské speciality. A právě k těm místní nejraději popíjejí lahodnou Pinotage. Dále je víno perfektní s uzenou kachnou, BBQ nebo s chilli con carne. Vychutnáte si ji také s nejrůznějšími uzeninami, paštikami i se zapečenými těstovinami a pizzou. Mírná sladkost z něj také dělá skvělý doplněk k tvrdým sýrům, jako je čedar.
FunFacts
- Sytá barva ukazuje na mnoho polyfenolických sloučenin, což znamená mnoho antioxidantů a zdraví prospěšných látek pro vaše tělo. Nejnovější výzkumy dokonce potvrzují, že tyto sloučeniny účinně bojují s určitými druhy rakoviny a kardiovaskulárním onemocněním.
- Slupka Pinotage je bohatá na taniny, antokyanin a kyanidin (barviva), tudíž může být Pinotage fermentována na slupkách jen velmi krátkou dobu. Poté je fermentovaná pouze šťáva oddělená od slupek.
- Pinotage, která otevřela bránu do světa uznávaných vín, byla v roce 1991 Pinotage z vinařství Kanonkop – ta získala cenu za nejlepší červené víno na Mezinárodní soutěži vín a lihovin.
- Existuje i bílá, růžová a šumivá varianta Pinotage.
- Nyní se Pinotage pěstuje také v Zimbabwe, na Novém Zélandu, ve Švýcarsku, Německu, v USA a Izraeli.
Nabídka produktů Pinot Grigio 2023
-
ID: 68953
Marco Scolaris Pinot Grigio Collio DOC 2023Cena: 349 Kč Cena bez DPH: 288 Kč Skladem > 60ks