DOBRÁ VINICE JE POD STŘECHOU!
S naturálními víny jsme si posledních pár let u nás ve Vicomu jen tak pohrávali. Fenomén nám samozřejmě neunikl, někteří mladší členové týmu stačili fenoménu i naplno propadnout, ale pořád to bylo jen takové... Oťukávání.
Teď jsme do toho ale skočili pěkně naplno, a to přímo s živoucí legendou naturálních vín, s Dobrou Vinicí Petra Nejedlíka.
Dobrá Vinice byla jedním z prvních komerčních producentů naturálních vín u nás vůbec (důležité je slovíčko "komerční," protože "naturální" vína si ve sklípku dělá doma sám každý druhý Moravák, že). A je tu dokonale vidět, že když si při výrobě vína nepomáháte moderními technologiemi a chemií, nejdůležitější ze všeho je zkušenost. Například nováčci v oboru mají často kvůli absenci síry problémy s výdrží vína na lahvi; vína Dobré Vinice zrají neuvěřitelně fantasticky a dlouho.
Průkopníkem byl Petr Nejedlík nejen v naturálních vínech celkově, ale třeba i v oživení prastaré gruzínské metody výroby vína v kvevri, tedy maceraci hroznů v hliněných nádobách zakopaných v zemi. V celé ČR byl první po revoluci, kdo se do tohoto způsoby výroby pustil, a dodnes je u nás nejspíš nejlepší.
Celý proces výroby vína je v Dobré Vinici naturální standard, jen bez zaštítění se biodynamikou. Ruční práce v celém procesu, od sběru hroznů po nalahvování. Kompletně bez chemie, na vinohradu se používají pouze postřiky na bylinné bázi a přírodní hnojiva, hlavně kravský trus. Vinifikace probíhá povětšinou na dřevě, vína jdou na lahev bez filtrace, síření i číření (jsou tedy veganská!).
Zatím u nás iniciačně začínáme se základními kousky, završené naprosto neuvěřitelným čistým Rýňákem 2013. Ovšem základní kousky od Dobré Vinice často znamenají více než top class od kdejakého jiného zavedeného vinařství...
Pokud byste měli zájem o další vína Dobré Vinice, tak nám napište nebo cinkněte, klidně pro Vás třeba jeho Kvevri rádi objednáme.
Klik a mrkněte, co zatím máme skladem v Praze.