DEGUSTÁŽ: KADRNKA | 13. 8. 2020
Proti úmornému srpnovému vedru jsme minulý čtvrtek bojovali chladným sklepem a krásnou paletou suchých moravských bílých vín. Dorazil k nám totiž Jindra Kadrnka ze stejnojmenného vinařství, které se nachází v Březí uprostřed Dunajovských vrchů. Degustace se Jindřich ujal svým typickým živelným až jadrným způsobem. Je to totiž chlap, který věci říká tak, jak jsou a zbytečným korektním zaobalováním se přiliš nezatěžuje. Díky tomu je vždy (a byla i tentokrát) atmosféra rázem uvolněná, přátelská a především veselá.
Jak je už jemně propitým a informovaným znalcům jasné podle jména vinaře a lokality, ze které pochází, hlavním tématem večera byla odrůda Vlašský Ryzlink. Aby ne, tvoří totiž největší část produkce rodinného vinařství Kadrnka. Vlašák na Dunajovské kopce skvěle pasuje. A mohli jsme se o tom přesvědčit třeba tím nejtypičtějším vínem, kterým byl Kadrnkův "Dunajovský vlašák" - víno, které s typickým rukopisem terroiru dělá pod stejnou etiketou osm místních vinařů, každý ve svém stylu. A ten od Jindry je velmi suchý, parádně živý a řízný, zkrátka - jak sám vinař své víno charakterizuje - "chlastací".
O jiném stylu stejné odrůdy jsme se mohli přesvědčit, když jsme ochutnali Vlašský Ryzlink 2017 Barrel, který si Jindra Kadrnka připravil jako jedno z několika neplánovaných překvapení degustace. Úžasné suché víno působící plným "nasládlým dojmem", což je charakteristika i jednoho z Chardonnay, které bylo rovněž dělané na velkém použitém sudu. Taková vína se skvěle nejen pijí, ale fungují i v gastronomii, například s tučnější rybou nebo výraznější světlou omáčkou.
I když jsme s Jindřichem Kadrnkou prošli úctyhodný průřez jeho sklepem od Veltlínu, přes Rýňák či Sauvignon, největšími hvězdami večera byly zkrátka vlašáky. Na práci tohoto vinařství je prostě vidět, že se řídí pravidlem "dělat především to, co jde v daném místě nejlépe". To se vyplácí!