CRAFTBEER: Stout
Na první pohled lehce rozpoznatelný. Temně černý s krémovou bílou pěnou. Je to on, Stout.
Stout je tmavé, svrchně kvašené pivo s řadou variací, včetně čokoládového Stoutu, Stoutu z ovesných vloček, Stoutu s mlékem anebo ústřicový Stout.
Slovem Stout se v Anglii na přelomu 16. a 17. století všechna silná piva typu Porter. Tato piva pocházela přímo z Londýna, kde si jej oblíbili především dělníci a nosiči (anglicky porter) pro svou silnou chuť, díky které se piva pomaleji zkazila, chutnala skvěle i v teple, a především byla levnější než ostatní piva.
Během několika desetiletí se pivovary v Londýně, které vařily především Stouty velmi rozrostly. Hodně jich také bylo vyvezeno do světa a především roku 1776 do Irska, kde jej začal vařit Arthur Guinness ve svém pivovaru St. James's Gate.
Stouty jsou piva s nezaměnitelnou, temno-černou barvou. Díky praženému ječmenu se vyznačuje krásně kávovým aroma s čokoládovými a kakaovými tóny. V chuti je pivo plné, silné, hořkosladké a opět krásně kávové až čokoládové. Pěna je hladká, krémová a hustá a má tendence zanechávat pěkný knírek.
Jaký Stout můžete ochutnat?
- Čokoládový Stout - v tomto druhu piva zpravidla opravdovou čokoládu nenajdete. Své jméno si nese podle silné čokoládové chuti zapříčiněnou tmavým praženým sladem.
- Imperial Stout - neboli Russian Imperial Stout je tmavé pivo, které v 18. století vařilo Thrale's Anchor Brewery v Londýně na export ke dvoru ruské carevny Kateřiny II. Imperialy mají vysoký obsah alkoholu, obvykle přes 9 %, a patří mezi nejtemnější dostupné pivní styly. Vyzkoušejte třeba Tramvaj 22° z pivovaru Muflon. V roce 2020 byl tenhle kousek oceněn Stříbrnou pivní pečetí.
- Milk Stout - toto pivečko opravdu obsahuje mléko. Přesněji laktózu, tedy mléčný cukr, který dodává hotovému pivu sladkost a tělo. Dříve byl tento typ piva prohlašován za velmi výživný a doporučoval se dokonce kojícím matkám na podporu tvorby mateřského mléka.
- Dry/Irish Stout - jak už název napovídá tohle pivo není žádná slaďárna. Neobsahuje totiž přidaná sladidla jako bylo zmíněné mléko.. Chuť je sušší a nejslavnějším představitelem je irský Guinness. Vy můžete ochutnat třeba náš český. Jmenuje se Nebožtík a je pěkně hořký a hutný.
- Ústřicový Stout - vynález z Nového Zélandu z jeho nejjižnějšího cípu Bluff, kde se to ústřicemi jen hemží. Ano, ústřice si nemusíte vychutnávat jen se sklenkou šampaňského. Pivovarníci využívali ústřicové skořápky na vyčištění piva od kalů. Mořská chuť byla jen příjemný a chutný bonus.