CRAFTBEER: PIVO & JÍDLO
Jelikož na našem e-shopu najdete tolik druhů piv, je dobré vědět co k takovému vychlazenému pivečku zakousnou, aby všechny chutě pěkně hrály. Párování vína a jídla je stará známá věc, tak proč nenapárovat i dobré pivo s něčím na zub.
Chuť piva
- Chmel je tzv. “kořením” piva. Dodává nápoji typickou hořkost a aroma. Jak moc pivo chutná po chmelu závisí na odrůdě a také podle toho, kdy je chmel přidán do procesu vaření. Čím dříve, tím je pivo hořčejší.
- Hořkost je výrazný chuťový profil, který se vyskytuje u mnoha druhů piva. Množství hořkosti se však u různých druhů piv liší. Hořkost můžeme měřit jednotkou IBU (Internationl Bitterness Units). Čím vyšší je IBU, tím silnější je hořkost.
- Slad pochází z ječmene a je obvykle pražen už před přidáním do vařícího se piva. Pražený ječmen dodává pivu ořechovou chuť a “toastovou” vůni. Během pražení také cukry v ječmenu karamelizují a tím získávají mírně sladkou karamelovou chuť.
- Barva piva vám může také napovědět, jak bude mok ve vaší sklenici chutnat. Tmavá piva se vyrábějí ze sladového zrna, které se praží a čím delší pražení, tím bohatší a “těžší” chuť. Naopak světlá piva jsou obvykle známá svou čistou a svěží chutí.
Pivní párování nemá tolik přísných pravidel, jako je tomu u vína. Pokud si však chcete svoje jídlo oživit a parádně si ho vychutnat s pivem, držte se těchto kroků:
- Kontrast: výrazné, bohaté, sladké nebo mastné jídlo doplňte pivem s výraznou chutí. Perfektním “kontrastním” příkladem jsou ústřice a pivo Stout. Ústřice mají silnou, slanou chuť, která se skvěle doplňuje s bohatou, čokoládovou chutí Stoutu.
- Doplněk: Doplnění chutí jídla s pivem je jeden z nejjednodušších způsobů jak na to. Spárujte třeba čerstvý salát a rybu s lehkými světlým Lagerem nebo pšeničné pivo s ovocným koláčem.
- Očista: Pivo můžete také použít jako čistič patra. Tento typ párování piva je ideální pro pokrmy, které mají silnou nebo kořeněnou chuť, jako jsou indická jídla nebo mastná smažená jídla.
Jak spárovat pivo na základě stylu
- Ležák (Lager): Protože ležáky mají tak osvěžující chuť, jsou ideální pro párování s kořeněnými pokrmy, ale můžete je spárovat s téměř jakýmkoliv druhem jídla. Zkuste například: Fish & Chips, pečená kuřecí křídla, asijská kuchyně.
- India Pale Ale (IPA): Grilovaná žebra, mozzarellové tyčinky, steaky, mexická kuchyně.
- Amber Ale: Díky suché a ostré chuti je toto jantarové pivo vynikajícím pivem pro čištění patra. Zkuste ochutnat dohromady s grilovaným vepřovým masem, pizzou, nebo špagetami s boloňskou omáčkou.
- Stout: Známý svou temně černou barvou. Tento styl piva se obvykle vyznačuje silnými tóny čokolády a kávy a hedvábně hladkou konzistencí. Díky svým sladkým tónům a často i nízkým obsahem alkoholu, je dokonalým společníkem mnoha dezertů ale i například mořským plodům. Doporučujeme vyzkoušet s čokoládovým lanýžem, humrem, ústřicemi nebo ke grilování.