CRAFTBEER: Lager
Ležák, ve světě Lager. Ležáky jsou vícestupňová piva, která mají od 11 a více stupňů. Zrají déle než běžná výčepní piva a rádi si poleží (dozrávají) v ležáckém tanku i několik měsíců. Proto ten název. Německé "Lager" v překladu znamená zase skladiště.
Lager je nejběžnějším typem piva na světě. Technika spodního kvašení používané k jeho vaření je totiž návod na chutné a osvěžující pivo. A je to překvapivě různorodá skupina. Mezi ležáky patří samozřejmě všemi milovaná Plzeň, bavorská plzeň ale i americký Budweiser nebo holandský Heineken.
Typický ležák se vyznačuje svojí charakteristickou lehkou a svěží chutí. Ležáky mají tendenci mít více bublinek než piva stylu Ales a jsou také méně hořké.
Jak se dělá?
Primární definice ležáku je, že se jedná o spodně kvašené pivo. Kvasinky používané k fermentaci piva se shromažďují na dně fermentační nádrže. Piva typu Ale je pravý opak a používané kvasinky jsou zase svrchně kvasící.
“Ležácké” kvasinky snáší mnohem nižší teploty než ostatní kvasnice. Díky nižším teplotám, mezi 7 až 12 °C, během fermentace tak produkují čistší a křehčí pivo.
Piva typu Lager mohou také déle zrát ve sklepích. Při teplotě kolem 12 °C dokáže ve sklepích stárnout i několik měsíců.
Do rodiny Ležáků patří:
- Dunkel - je německý výraz pro "tmavý". Klasické hospodské pivo z Bavorska, konkrétně z oblasti Mnichova. Tento styl ležáku je vyroben z pražených sladů s načervenalou barvou jantaru a mahagonu. Na paletě najdete tóny ořechů, chleba, kávy a čokolády. Piva se vyznačují charakteristickou křehkostí ležáku a jemnou chutí chmele. Obsah alkoholu a hořkost je relativně nízká.
- Schwarzbier - Další tmavý německý ležák Schwarzbier pochází z východního Durynska. Tento vzácnější styl má charakteristickou tmavě kaštanovou až rubínově černou barvu. Vyznačuje se chutí praženého sladu, hořké čokolády a lékořice. Má nízký obsah alkoholu a jemnou hořkost.
- Plzeň - světlé pivo, které definuje podstatu ležáku. Česká Plzeň je zlaté a plné pivo, především díky sladu, který je vyroben z českého jarního dvouřadého ječmene a jemného žateckého chmele. Pivo má díky tomu krásně světlou barvu a chutná “čistěji”. Plzeň se vyznačuje svojí osvěžující křehkostí, nízkým obsahem alkoholu a jemnou hořkostí.
- Jantarový ležák - tato piva jsou současně sladká a svěží, což je charakteristická vlastnost specifické směsi chmele. Jantarové ležáky bývají mírně silnější, v průměru kolem 5 % alkoholu.
- Bock - silná, sladová piva s řadou podskupin. Tato piva obsahují průměrně 9 až 13 % alkoholu
- Ležáky na masovém trhu - většina známých piv jako jsou Budweiser, Stella Artois, Sapporo, Beck's a Heineken. Často jsou jednoduše označeny jako „ležák“. Zlatá barva a bílá hlava zůstávají, tato piva však nemají plné tělo ani tu správnou chmelovou chuť.
Vyzkoušejte Ležáky ze skvělých českých minipivovarů z naší nabídky: